När man ser på produkttexter för robotgräsklippare så brukar lutningen som de klarar anges i procent. Det här är inte samma sak som grader och det ska man tänka på då man ger sig ut i trädgården med mobiltelefon för att se hur brant det egentligen är. Om man mäter 45 graders lutning så betyder det 100 %, och då finns det knappast en robotgräsklippare som kommer att klara av jobbet. När man vill skaffa en robotgräsklippare så ska man säkra sig om att den kommer att klara av tomten och då är det där med lutning essentiellt. Börja därför alltid med att undersöka din tomt och ta reda på hur brant det är på sina håll.

Även om det är så att du har platser i trädgården där lutningen överstiger 20 % så kan det fortfarande vara klokt att investera i en robotgräsklippare. Dels så kan man satsa på en modell som klarar lutningen och dels så kanske det ändå är så att man får ansa för hand på de platser där det blir för brant.

Hur stor lutning kan en robotgräsklippare klara?

Hur stor lutning en robotgräsklippare klarar av beror helt och hållet på modell. Ju mer du betalar för den ju större blir kapaciteten, men man kan säga att det sällan handlar om mer än 40 % och att det för det mesta rör sig om klippare som klarar en lutning på 25 %, det vill säga omkring 14 graders lutning. Vanligare modeller klarar inte särskilt mycket lut så de är mest till för plana gräsmattor. Man ska inte skaffa en klippare som inte är gjord för stor lutning och sedan tro att det ändå kommer att fungera. Det här är ett säkert sätt att tippa gräsklipparen på och då blir det inte mycket gjort i trädgården.

När det blir riktigt brant

Om det är så att man har behov av en klippare som klarar en slänt som kanske har nära 60 % lutning så blir det svårt att hitta en robot som kommer att klara detta på ett bra sätt. Man ska komma ihåg att även om det anges en hög procent så kommer brantens karaktär att påverka hur det hela sedan fungerar. Om det är så att det rör sig om en jämn backe så kanske en klippare med maximal procent för lutning och bra bakhjulsdrift klarar av uppdraget utan att tippa över. Men om det ingår rötter, stenar och annat i backen så kan det här bli alldeles för svårt för klipparen att klara av. Man måste komma ihåg att måttet för lutningen som anges aldrig kan vara exakt. Precis hur bra robotgräsklipparen klarar lutningen beror ju på hur marken ser ut. Är det slirigt och halt kanske den tar sig upp för att sedan halka ner igen och välta.
Om det är så att det är riktigt brant på en plats i trädgården så får man alltså se lite närmre på markens karaktär och sedan satsa på en gräsklippare som har en hög procent för lutning och som även är utformad med starka bakhjul och andra finesser som gör att den kan klara jobbet.