När du väl har skaffat och installerat en ny robotgräsklippare så är det förstås så att du inte vill få ovälkommet besök av klåfingriga gräsklippartjuvar. Robotgräsklipparna är inte lika stöldbegärliga som andra ägodelar då de har en hel del smarta funktioner som gör det svårt att använda dem på annan plats eller att sälja dem vidare. Men det är klart, det finns alltid folk som är villiga att stjäla precis vad som helst. För att undvika att få din robotgräsklippare stulen så kan du tänka på följande.

Placering av robotgräsklippare

Till klipparen så kommer det en laddningsstation, och den här brukar man vilja placera på en central plats i trädgården för att göra det lätt för gräsklipparen att ta sig fram och tillbaka. Betänk hur pass synlig klippare och laddningsstation är. Kanske går det att gömma stationen under en trapp eller veranda. Det går kanske också att skapa en mindre trall med fin dekoration som ser ut som en vanlig trädgårdsdekoration men som är till för att dölja klipparen då den står parkerad. Det här ger ju även ett extra skydd mot väder och vind. Om det åskar ute så bör man koppla ut sladden till nätspänningen och eventuellt begränsningsslinga från laddningsstationen.

Kod och larm

Det är också bra att veta att robotgräsklipparen ska aktiveras med en personlig kod. Det här gör att den som försöker stjäla klipparen inte kommer att komma särskilt långt med den. En del modeller har larm som drar igång om någon försöker lyfta eller flytta på klippare och laddningsstation. Larm är bra men inte en garanti för att någon kommer att ingripa då folk har blivit så vana vid att höra billarm som går igång av misstag.

Övervakning

Det är faktiskt inte så svårt att själv övervaka en tomt. Om du har en dator och uppkoppling till nätet så kan du använda dig av en enkel webbkamera för att hela tiden filma din tomt och platsen för din robotgräsklippare. Du kan även sätta ut en skylt som talar om att din tomt bevakas med kamera. Det här är ofta tillräckligt för att tjuvar ska vända i grind då de inser att även om de lyckas genomföra stölden så kommer detta sedan att finnas inspelat varpå det blir svårare att komma undan med brottet. Precis som larm så kan skyltar som talar om att platsen övervakas ha en skrämmande effekt som gör att man slipper inbrott.
Sist men inte minst så är det förstås också bra om grannar kan hjälpa varandra. När någon åker bort så kan andra grannar då och då ta en titt på tomten och huset och se till att allt är som det ska. Saker som att hänga ut tvätt, tända och släcka lampor kan vara det som gör skillnaden mellan en stulen robotgräsklippare och en klippare som lugnt ligger kvar i sin laddningsstation.